Zvířata, která chováme na naší farmě tráví celý život dle zásad welfare a ekologického zemědělství. To znamená, že se skot od jara do podzimu pase na pastvinách, kde mají přístup k čerstvé vodě. V období zimy (po ukončení pastvy) se stádo přesouvá do zpevněného zimoviště s přístřeškem. V zimovišti oddělujeme telata od matek. Zde probíhá veterinární vyšetření a následně telení. Krávy s malými telaty jsou časně zjara opět vypouštěny na pastvu.

Na podzim skot rozdělujeme na dvě stáda. Krávy se připravují na telení v zimovišti. Mladé býky ve stáří 9-24 měsíců jsou na druhé pastvině. Vybraní mladí býčci, které půjdou do plemenitby, odstavujeme do odchovny.

Skot přes zimu krmíme senem a senáží z vlastní bioprodukce a přidáváme mačkaný ječmen s biocertifikátem pro zvýšení přírůstků. Neobsahuje tedy žádná uměla hnojiva ani pesticidy.

Díky tomuto způsobu chovu je maso voňavé, křehké a šťavnaté. Do krmení se zásadně nepřidávají žádná antibiotika ani růstové hormony. Maso je v kvalitě bio.

Produkce a výroba masa

Jestliže chcete jíst zdravě a pochutnat si, vyzkoušejte vyzrálé bio hovězí maso mladých kusů chovaných v přírodě na pastvinách (zvířata jsou krmena pouze rostlinnou stravou nezasaženou pesticidy a umělými hnojivy).

Prodáváme pouze maso z našich zvířat. Můžeme tedy garantovat jeho původ, způsob krmení a kvalitu masa.

Mladé býky a jalovice z našeho chovu porážíme ve věku od 18 do 24 měsíců smluvní EKO porážkou na nedalekých jatkách u Kamenice nad Lipou. Při ekologické porážce nesmějí zvířata čekat ani vidět další poražená zvířata nebo jejich ostatky. Na dobytek se nesmí používat elektrické pohaněče, protože stresový hormon negativně ovlivňuje kvalitu masa. K přepravě na porážku využíváme vlastní soupravu – traktor s přepravníkem zvířat. Přímo na naší biofarmě jsme vybudovali bourárnu masa a zrací komoru. Vše má certifikaci bio. To nám umožňuje kontrolovat kvalitu masa od začátku až do konce.

Po porážce a zchlazení se maso ve čtvrtích převeze v chladícím přívěsu do naší zrací komory, kde ve sterilním prostředí za stálé teploty a vlhkosti probíhá suché zrání. Suché zrání masa neboli jeho „staření“ probíhá tak, že se celé čtvrtky býka nebo jalovice vyvěsí v místnosti o teplotě od 0 maximálně do 2°C. Za suchého proudění vzduchu se v mase odehrávají důležité chemické procesy. Suché zrání masa je v porovnání s běžnými postupy výrazně náročnější na jeho kvalitu, technické vybavení a hygienické podmínky. Vlivem suchého vzduchu z chladícího výparníku dochází k mnohem vyšším úbytkům hmotnosti. Maso ztrácí vodu, což vede k nižší ekonomické výtěžnosti. Odměnou však je jeho výrazná barva, vůně a plně rozvinutá chuť bez nádechu kyselosti. Po té se maso rozbourá a zabalí do vakua, kde dále zraje i několik týdnů, dle druhů masa = vlhké zrání. Vakuově zabalené maso si můžete nechat vyzrát v lednici, ideálně 0-4 C, a sledovat tak další zrání max 30 dní.

Klademe důraz na kvalitu, přistupujeme ke každému zvířeti osobitě a ohleduplně. Stejně tak při zpracování si dáváme záležet na každém kousku masa. Při prodeji masa se věnujeme každému zákazníkovi, poradíme jak s výběrem masa, tak s jeho kulinářskou úpravou. Po dohodě je možné si farmu prohlédnout a přesvědčit se na vlastní oči, jak to u nás vypadá a funguje. Prohlídka naší farmy s dětmi je samozřejmostí.

Díky všem těmto zásadám garantujeme kvalitu našeho masa.